Restaurangen

Brf Fågelbärsträdet drev från början restaurangverksamhet i egen regi för föreningens medlemmar med tillträde för allmänheten. Under 1950-talet blev den ekonomiska situationen dock alltmer ohållbar och restaurangen arrenderades ut under ett antal år.

En enhällig föreningsstämma beslöt 1958-02-17 att hyra ut restauranglokalen från 1 mars 1958 till österrikaren Stefan Salzer med avtal om matleveranser till reducerad kostnad för föreningens medlemmar via de fyra mathissarna.

Sedan dess har restaurangen varit uthyrd.

 

Restaurangen hade i många år namnet "Salzers Restaurang" och var känd som en kvarterskrog med inriktning mot det österrikiska köket, särskilt Wienerschnitzel. 

Som framgår nedan har restaurangen sedan starten överlåtits ett antal gånger med varierande inriktning på köket; hela tiden med namnet Saltzers restaurang. 

 

Med tiden blev det allt svårare att få verksamheten i restaurangen att gå ihop. Det var uppenbart att det behövdes ny energi i rörelsen, varför styrelsen år 2007 beslöt hyra ut restauranglokalen till fransmannen Sébastien Boudet. Sébastien drev då ett cateringbageri på Stora Essingen med inriktning mot franskt bakverk.

Han byggde om lokalerna och öppnade i början av 2008 restaurangen med namnet "Petite France AB" med inriktning mot franskt delikatessbakverk baserat på surdeg.

Den nya verksamheten blev en stor succé, det kom många gäster och han blev mycket omskriven i media. Dagens Nyheter utsåg Petite France AB till vinnare av priset "Gulddraken" för bästa café i Stockholm under tre år i följd, 2009, 2010 och 2011.

Vid det 3:e tillfället skrev juryn följande motivering: “Tredje gången gillt för Petite France som står i en klass för sig med fantastiska

bröd och underbart konstnärliga bakverk där minsta macaron är en uppenbarelse för gommen.

tt franskt konditortempel – och svårslagna lunchställe - som lyfter hela Kungsholmen.

Merci beaucoup!” Här är artikeln "Petite France - Liten fransk brödrevoltör" publicerad i Dagens Nyheter 110121  länk

Innehavare av restaurangen i Markeliushuset: 

Petite France

•  Josef Razay, Elisas Moussally, Georges Moussally (PF Norr Mälarstrand Konditori AB) 2020

•  Henrik Ekelund, Anette Schilde, Carl Fredrik Schilde 2017 (Petite France Ekelund & Schilde)

•  Johan Verre 2016 - 2017 

•  Peter Hartai 2011 - ​2016 

•  Sébastien Boudet 2007 - 2011 (Petite France AB)

Salzers Restaurang AB

•  Tomas Gustav Chil-Sik Bengtsson 2004 - 2007

•  Karl-Johan Hegborn, Charlotta Regius och Jens Wahlström 1999 - 2004 (Restaurang G.E.M. AB)

•  Lars Dahlén 1993 - 1999 (Pig & Nykter Restaurang AB)

•  Oskar Kern 1990 - 1993

•  Nils Cianelli 1971 - 1990

•  Stefan Salzer 1958 - 1971

aussen.jpg

Entrén till Petite France

MED84EDEEA17D3E4339B80E2DBD78E90FDE.jpg

Lucka ("giljotinlucka") till mathiss i lägenhet

20101211-06.jpg

Entrén till Petite France

Här nedan finns bilder från restaurangen tagna på 1930-40-talet.